lauantai 8. lokakuuta 2016

Easy livin'

Syksy on jo pitkällä ja mehiläisaskareet ovat lähestulkoon ohitse tältä vuodelta. Viimeksi käytiin kurkkaamassa pesiä pari viikkoa sitten. Kaikissa pesissä oli kiitettävästi jengiä ja ruokaa, joten ei häiritty turhaan sen enempää. Otettiin tymolityynyt vain veks. Tymoli on yksi varroapunkin torjunnassa käytetyistä aineista. Tässä on ihan kiva, muutamalla kirjoitusvirheellä maustettu infosivu.

Kävin tänään Stadin tarhaajat ja hunajafrendit ry:n 5-vuotisjuhlaseminaarissa. Taidan olla liian nuori ja sykkivä, kun jatkuvasti tapahtuman aikana kiusasi tunne liian hitaasta etenemisestä. Paikallaolijoiden keski-ikä taisikin huidella 50-70 välillä, oiskohan ollu vaikutusta asiaan. Seminaarin parasta antia olivat akateemiset vieraat: vitellogeniinitutkija Heli Salmela ja mehiläistutkija Norman Carreck Isosta-Britanniasta. Salmelan viimeisin tutkimus löytyy tästä näin. Onneksi se on open access. Hauska jutska on se, että opiskelijakaverini oli osana tuota paperia ja teki aiheesta gradunsa. Carreck oli tehnyt vaikka minkälaista tutkimusta aina siitepölylähteiden monipuolisuuden vaikutuksesta talvehtimiseen, siipien epämuodostuneisuutta aiheuttavaan virukseen ja neonikotinoidien vaikutuksista mehiläisiin. Loistava tyyppi siis.

Lisäksi toki käytiin negiskeskustelua, aiheena esikotelomätä, toukkamätä, aasianherhiläinen (tulokaslaji, josta kivasti näköjään Tiede-lehti kirjoitti jäätävällä klikkiotsikolla jo 2012. Suomessa tämä friikki ei ole uhka, koska ilmasto on liian viileä -ainakin vielä. Katsellaan mitä kaikkea kivaa täällä pörisee 20-30 tjsp vuoden kuluttua ilmaston kaiken aikaa lämmetessä), varroa ja torjunta-aineet.

Toi aasianherhiläinen, eli asian hornet lontooksi, oli ihan uutta mulle ja hyi stna. Se siis syö mehiläisiä ja pistää ihmisiä ja tekee jättimäisiä pesiä korkeelle puihin. Kunnon kusipää siis. Briteissä on varmuudella havaittu jo pari tällaista pesää. Brittimehityypit oli tehny tämmösen kivan posterin: 


Löytyy täältä orkkiksena. Loppuun vielä kammoa herättävä kuva tuosta mulkvistista.


(Kuva: http://www.beesinfrance.com/wp-content/uploads/2010/10/Bees-fighting-back-7.jpg)


Niin, jossain vaiheessa mennään ruikkimaan oksaalihappoa mehien niskaan ja annetaan niille lisää safkaa talvea varten. Lisäksi pidetään lähiaikoina ensi kesän suunnittelupalaveri Noran kanssa. Oon jo vähän innoissani... enää 7-8 kuukautta niin pääsee mehien keväthoitohommiin! Jej.

-Päve

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti