tiistai 1. marraskuuta 2016

Hyvää Suomesta

...meidän hunsku nimittäin!


Yrittäjien onnistumisen hetkiä!

Mehiläiset saatiin hengissä talviteloille ja hunajat purkitettua. Päätettiin hakea hunskulle Hyvää Suomesta -merkkiä, koska koettiin se kuluttajien hyvin tuntemaksi ja arvostetuksi alkuperämerkiksi. Päivi postitti hakulomakkeen ja yhden hunajapurkeistamme SML ry:lle tutkimuksia varten. Sitten jännättiin, onko meidän hunaja virallisesti laatuhunajaa.

Hyvää Suomesta -merkin käyttöoikeuden saa kotimainen hunaja, joka laadultaan ylittää kirkkaasti EU-neuvoston hunajadirektiivin 74/409/ETY vaatimukset ja lisäksi täyttää SML:n tiukemmat vaatimukset. Merkkiä haettaessa hunajanäytteestä tutkitaan siitepölykoostumus, jolla pystytään määrittämään, että kyseessä on 100 %:sesti suomalainen hunaja. Säilymisen kannalta keskeistä on hunajan kosteus, jonka tulee laatuhunajalla olla alle 19 % (EU-direktiivin vaatimus on alle 21 %). Kosteus mitataan refraktometrin avulla, joka määrittää liuosten taitekertoimia. Hunaja arvostellaan aistinvaraisesti sisältäen hajun, maun, koostumuksen, käsittelyn ja säilytyksen onnistumisen sekä pakkausmerkinnät. Laatuhunajana myytävää hunajaa ei myöskään saa iskukuumentaa juoksevaksi, vaan sen tulee olla kuumentamatonta. Tämä mitataan invertaasientsyymin pitoisuutena, sillä invertaasin pitoisuus laskee voimakkaan kuumennuksen seurauksena. Hunajan tuoreus selvitetään hydroksimetyylifurfuraalin eli hunajan sokerien hajoamistuotteen pitoisuutena. Laatuhunajan HMF-pitoisuus saa olla enintään 15 mg/kg, kun taas EU:n hunajadirektiivi sallii enimmäispitoisuudeksi 40 mg/kg.

Hyvää Suomesta -merkki on arvostetuin alkuperämerkki Brändien arvostus 2016 -tutkimuksen mukaan. Kaikkien Suomen brändien vertailussa se sijoittui kuudenneksi. Hienoa saada laatumerkki osaksi laatuhunskun tarinaa!

- Nora

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti