maanantai 21. maaliskuuta 2016

Hyvä kakku paha kakku

Tänään lajiteltiin ostettua mehiläiskalustoa pinoihin kaluston vaatiman kevätkäsittelyn mukaan. Rakennetuista vahakakuista puolet laitettiin sulatukseen. Neitseelliset kakut jäivät, mehiläisillä on vähemmän duunia, kun voi kerätä hunajaa valmiiseen vahakennostoon.


Horror-kakut menivät sulatukseen. Kakuston uusiminen on tärkeää, jotta pesien tautipaine pysyy pienenä. Sulatettu vaha myydään ja tilalle ostetaan pohjukkeita eli kennokuvioituja vahalevyjä, joista mehit voi rakentaa uusia, puhtaita kakkuja. Me oltiin armottomia ja sulatettiin puolet kaikista kakuista, yleensä suositellaan uusittavaksi noin 20 % vuosittain.


Lue käyttöohjeet etukäteen. Ainakin, jos sulatat mehiläisvahaa. Ei vaivauduttu ja poltettiin eka vahasatsi mustiksi murusiksi. Vahaa ei saa keittää, varsinkaan emalikattilassa, vaan sulatus on hoidettava teräsastiassa ja vesihauteessa.


Hups.2 kommenttia:

 1. Hei,
  Sulata uudelleen mutta pane vettä kattilan pohjalle ja suodata sitten siivilällä sikiöpaidat pois.
  Siellä se vaha on edelleen tallessa murusten seassa (ellei se palanut liekillä harjoituksessasi)

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Kiitos vinkistä, täytyy kokeilla. Vaha ei onneksi palanut liekillä. Oltiin kuultu, että se on herkästi syttyvää, joten varmuudeksi oli sammutusvälineetkin lähellä.

  -Nora

  VastaaPoista