keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Pesäkäynti

Hehei!
Vihdoin käytäntöä. Pääsin tutustumaan Espoon työväenopiston opetuspesään viime sunnuntaina. Olosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset, päivä oli sateinen ja lämpötila taisi pyöriä siinä 15 asteen hujakoilla. Onnekkaasti kuitenkin sade taukosi itse pesällä pörräämisen ajaksi. Opetuspesän asukit olivat italialaisia ja voi hellantuuteli miten lauhkeaa väkeä olivatkin. Tyypit vaan kyhjötti kakuilla ja lämmittivät emoa. Aww.

Pesä oli talveutettu kahdessa farrar-kokoisessa puupesälaatikossa. Pesälaatikoita on kahta kokoa, farrar on uudempi ja suosiota kasvattava pesäkoko, jossa laatikon korkeus on matalampi, kuin vaihtoehtoisessa Langsroth-kokoisessa pesässä. Farrarin etu on se, että yksittäinen pesälaatikko on kevyempi nostella. Minun ja Noran pesät (hihi) ovat Langsroth-kokoa.

Bongailtiin kakuilta avosikiöitä, peittosikiöitä, kuhnurikennoja, siitepölykennoja ja ruokaa. Sitä pesässä olikin runsaasti. Näytti siltä, että osa oli jo uutta hunajaa, mikä onkin ihan mahdollist, sillä Etelä-Suomessa on ollut lämmin kevät. Siitepölyäkin oli runsaasti, mikä on hyvä uutinen, sillä se on tärkeä protsuruoka toukille sekä muistaakseni aikuisillekin mehiläisille. Emo löytyi ylemmästä pesälaatikosta. Sillä oli punainen merkkipilkku selkäkilvessään, mikä tarkoittaa sitä, että se on 2013 syntynyt. Emon vaihto on siis ehdottomasti ajankohtaista tässä pesässä tänä kesänä.

Löydettiin myös inhottavia varroapunkkeja. Hyi hele. Pyynnöstäni rouhastiin nimittäin yksi kuhnurikenno auki ja sieltähän yksi kuvotus löytyi. Tästä löytyy jonkun tyypin juttu varroan torjunnasta tomusokerilla. Suomessa käytetään torjunnassa orgaanisia happoja keväällä ja syksyllä. Tästä kirjoitellaan varmasti lisää, kun homma on meidän pesillä ajankohtaista. Orgaanisissa hapoissa on muuten vähintään yksi karboksyyliryhmä (-COOH). Huomenna on orgaanisen kemian tentti. Lol :)

Eräs havainto: siirrettiin yksi täysi ruokakakku uuteen pesälaatikkoon, joka siis lisättiin kahden aiemman pesälaatikon päälle. Pitelin hetken tätä yhtä täyttä ruokakakkua käpälissäni. Saakeli että se oli muuten painava. Sanoisin, että kaksi kiloa. Yhteen pesälaatikkoon mahtuu 10 kehää. Tämä oli farrarkehä... Me tullaan delaamaan, jos ikinä hunajaa saadaan. Onneksi punttiskortti on vielä voimassa, nyt vaan pumppaamaan ennen sadonkorjuuta.

Tässä kuvia skädäm. Sori laatu, jatkossa otan järkkärin mukaan, näitä katsellessa alkaa silmiin sattua.

Uteliaat kurssilaiset. Kehien päällä on veikeää villirakennetta.Tyypit syö hunajaa. Tämä on alkukantainen reaktio, kun pesään tuprauttaa savuttimella savua. Mehit luulevat että metsäpalo on tulossa, joten mahat täyteen koska kohta muutetaan.

Kuhnurikehä. Tähän mehit alkaa rakentaa kuhnureille kennostoa (isompaa, kuin työläisten kennot), joka sitten myöhemmin leikataan hiiteen, jolloin saadaan varroakantaa hillittyä. Kuhnuritoukat voi syödä.


Hillittömän painava täysi ruokakehä. 

-Päve

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti