sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Pölyttäjäystävällinen parveke ja puutarha

Kerrostaloasuja: istuta parvekkeelle yrttejä.
Omakotitaloasuja: jätä nurmikko leikkaamatta.

Näin helppoa on pölyttäjäystävällisen parvekkeen ja puutarhan perustaminen. Mehiläisiä ja muita pölyttäjiä löytyy vastoin yleistä luuloa myös kaupunkien keskustoista, sillä kaupunkitarhaus eli mehiläisten tarhaaminen esimerkiksi kerrostalojen katolla on nyt hip, hop ja pop. Kaupungissa mehiläisille ovat jalojen, kukkivien lehtipuiden lisäksi merkityksellisiä hajanaiset mesilähteet, kuten parvekekasvit.

Mehiläiset keräävät kukista mettä ja siitepölyä ravinnokseen. Joistain kukista saa vain jompaakumpaa. Hyötykasvien kukkaloisto on monesti koristekasvien veroista, ja mikä parasta, se ilahduttaa pölyttäjiä. Mehiläiset suosivat yrttejä, joten jos ei tarkemmin halua perehtyä mehiläisten suosikkikasveihin, on yrttien istuttaminen varma valinta. Yrtit eivät vie paljoa tilaa mikäli homma ei karkaa käsistä, joten pienellekin parvekkeelle tai pihalle saa ainakin yhden yrttiruukun, -laatikon tai yrttipenkin.  Kuivattavat yrtit kerätään usein liian aikaisessa vaiheessa kukkien parhaaseen mesi- ja siitepölytuotantoon nähden, joten suosi lehtien tuorekäyttöä tai kuivausta kukinnan loppupuolella. Oregano, laventeli, timjami, sitruunamelissa ja minttu ovat esimerkkejä mehiläisten ja ihmisten suosimista yrteistä - valitse suosikkisi ja ei kun kylvämään!

Oregano eli mäkimeirami

Omakotitaloasuja voi jättää nurmikon leikkaamatta tai ainakin perustella pitkiä leikkuuvälejä pölyttäjien suojelemisella. Nurmikolla mehiläisiä kiinnostavat apilat ja voikukka, joka on yksi mehiläisten pääsatokasveista. Liika nurmikon kitkeminen ja leikkaaminen tekee nurmikosta mehiläisille hyödyttömän.

Mehiläisten ystävä, hoidetun nurmikon vihollinen

Jos nurmikkoa haluaa kaikesta huolimatta höylätä kolme kertaa viikossa, voi mehiläisiä huomioida istutuksissa. Suurin ruokapula mehiläisillä on keväällä, joten alkukeväällä kukkivat pienet sipulikasvit (esimerkiksi helmililja ja krookukset) tulevat tarpeeseen. Mehiläisille tärkeitä siitepölyn ja meden lähteitä ovat myös hedelmäpuut ja marjapensaat, jotka ovat useiden puutarhojen vakiokasveja.

Helmililja

Mehiläisniityn perustaminen on hyvä vaihtoehto, mikäli tontilta löytyy siihen sopiva alue. Tällöin voi myös todeta pölyttäjätouhun karanneen käsistä, mikä on hyvä myöntää aikaisessa vaiheessa.

Projekti mehiläisniitty: to be continued!

Mitkä puutarhasi tai parvekkeesi kasvit ilahduttaisivat pölyttäjiä? Täältä löytyy hyvä lista mehiläisten suosikkikasveista luonnossa ja puutarhassa.

-Nora

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti