perjantai 8. heinäkuuta 2016

Mehihoitajan olemisen täyttymys

Rummut!
prrrrrrr

Se on täällä. Hunajaa. Me tehtiin se. 
Eli: keskiviikoksi oli luvattu aurinkoista säätä joten päätettiin, että nyt tai ei koskaan. Saatiin pesille lähipiiristä riuska vahvistusnice ja mies. Käytiin kaikki 14 pesää läpi ja noukittiin lingottavaksi kaikki täydet ja suurimmalta osin peitetyt hunajaosastot. Yleinen sääntö on, että hunajakenno on valmis, kun pinta-alasta 2/3 on peitetty. Tarkennuksena, että mehiläiset siis peittävät hunajan ohuella mehiläisvahakannella, kun ne kulinaristisesti virittyneillä aistinelimillään havaitsevat hunajan olevan kypsää. Tämä tarkoittaa ennen kaikkea hunajan olevan riittävän kuivaa. Mehit paitsi sekoittavat kennoihin kerättyyn meteen omia entsyymejään siirtelemällä mettä kennosta toiseen (suomeksi sanottuna ne nielevät ja puklauttelevat mesipisaroita), myös haihduttavat pikkuhiljaa hunajaksi muuttuvasta medestä liian veden pois. Kun homma on valmis, mehit peittävät arvosafkan kannen alle pahan päivän varalta.


Oppikirjakennosto. Vaalea ala yläreunoilla on peitettyä hunajaa ja tummempi ala, jossa on yksittäisiä reikiä, on peittosikiöalaa. Näiden vahakansien alla on kasvamassa bräniköitä työläisiä!

Pesillä näytti asiat olevan oikein muikeasti. Yhden pesän epäiltiin olevan ehkä emoton, joten siirrettiin niille pikkutoukkia kehällinen toisesta, vahvasta pesästä. Harmi, etten oppinut aiemmasta kerrasta...  Tuumin nimittäin roudattuani kamaa härkäpapupellon läpi kaksi kertaa, että nyt virtaa liikaa hikeä ja jätän paksun fleecen suojapuvun alta pois. Virhe -jälleen. 4 pistosta kyynärtaipeisiin suojapuvun läpi. Oppia ikä kaikki. Avustaja-sisko sai valitettavasti myös mehiltä pusun poskelle, kun käytti remontissa olevaa vanhaa suojapukua. Huppu pitäis jooo saada korjattua... Mehiläiset oli muuten myös (jälleen) nousseet väärällä jalalla ylös. Pommikoneet vaan törmäili meikäläisten ruhoihin. Toki tehtiin siinäkin virhe, että ajateltiin, ettei me mitään savutinta käytetä, kun ollaan kerta tultu hunajan keräyspuuhiin. Kuviteltiin kai että me vaan sujautetaan täydet kehät erilliseen laatikkoon ja pohjukekehä tilalle. No, savutin pääsi pian pistosten jälkeen hommiin. Iltaa kohti kerääntyi myös sadepilviä, mistä tunnetusti mehit pahoittavat herkästi mielensä. Pesähommissa kesti ikuisuus, mutta siinä klo 21 maissa päästiin lähtemään linkoomolle Nurmijärvelle.


Dinz dinz!


Mahtava linkoomommehan sijaitsee Noran lämpimässä varastotilassa. Noran avokki oli kokannut meille halloumsalaattia, patonkia ja suomalaisia mansikoitakin löytyi. Fantastinen mies. Tankkauksen jälkeen jaksettiin taas painaa. Homma meni näin: kennot kuorittiin, aseteltiin linkoon, pyöräytettiin molemmilta puolilta pari kertaa, hunaja purkkiin, kansi kiinni, that's it. Kuvia. Naattikaa. Valtava nelikehäinen linkomme <3


Tässä kuoriintuu hunajakakku. Lits läts, messevintä evöh.


Ekat pisarat vasemmalla ja oikealla jo puli puli. Hihkuttiin primitiivisesti kuin apinat. Oli vaan niin mieletöntä.


Hunajan käsittelyä ja prosessointia. E-koodien ystäville pahoitteluni, mutta hunajan kohdalla käsittely tarkoittaa siivilöimistä. Piste. Siivilässä oleva dädä on kennosta irronneita vahamuruja.Ei edes sanoja.Hunskuneitsyys menee näissä kuvissa. Ei sattunu, oli taivaallista.


Tässä kello 12 pm aikaan onni on oma hunsku ja mansikat ja Nora ja Suvi-sisko kameran takana.Jos näytetään ylpeiltä, niin saatetaan olla sitä.Yhteensä 18 kehää saatiin tällä kertaa kerättyä pesistä. Näistä saatiin 22 kg hunajaa purkkeihin eli 46 kappaletta 450 gramman purkkia. Seuraavan päivän loppuun menessä 25 on tullut jo myytyä. Erää ei jääne käsiin.Joutunee tässä perustamaan kuriiripalvelu pikaPävePööpänen Oy:nkin. Sen verran ahkerana jakelin hunajatilauksia iltamyöhäsellä seuraavana päivänä. Ja etiketit tein ihan ite. Kuvanlaatu -ei ole. Sori siitä.Friends, fools and family, kiitämme luottamuksesta ja näin makkeissa fiilareissa jäämme malttamattomina odottamaan seuraavaa keruukertaa, jolloin toiveissa olisi HÄRKÄPAPUHUNAJA. Härkäpapu ei liene kovin antelias medenlähde, mutta hehtaarialaa kyllä riittää, joten saapi nähdä! Seuraava erä tulee toivottavasti olemaan myös suurempi, jolloin meillä olisi tarjota Hunsku hunajaa laajemmin myyntiin. Ensimmäinen erä näyttää uppoavan lähipiirin hunskutarpeisiin. Seurailepa.

-Päve

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti