keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Biotalous Bootcamp: rahoituspäivä

Suomessa on sata eri rahan lähdettä yrityksille. Ollaan Päivin kanssa käyty näistä muutama läpi, mutta päädytty omaan rahoitukseen. Rahaa tarjoavia tahoja olisi vielä 97 koluttavana. Luulisi, että maatalouden digitalisaatioon liittyvälle, kestävää kehitystä tukevalle firmalle olisi paljon rahaa tarjoavia tahoja. On kuitenkin tullut fiilis, että saataisiin rahaa helpommin, jos perustettaisiin kahden robotin lypsykarjatila. Uudentyyppisen yritystoiminnan luominen ei ole ainoastaan mahdollisuus, vaan myös riski. Kuinka kertoa maailmalle, että meidän kasvinviljelijöitä ja mehiläistarhaajia yhdistävä pölytyspalvelusovellus on paras juttu ikinä ja meihin kannattaa sijoittaa?


Sitä ollaan nyt koko Bootcamp harjoiteltu. Tuomas Maisala Spinnosta kävi Bootcampissa kertomassa yrityksen rahoitusvaihtoehdoista. Esitellyistä mahdollisuuksista Tekes vaikutti lupaavimmalta meidän liikeideaa ajatellen. Tekes on suurin startup-yritysten rahoittaja ja ottaa muita julkisia rahoittajia enemmän riskejä. Aiemmin ei ole myöskään tullut mietittyä bisnesenkeleitä tai pääomasijoittajia rahoitusvaihtoehtoina, joten oli hyvä oppia niistä lisää. Olen aiemmin ajatellut, että bisnesenkelit ovat kiinnostuneita vain euroista. Olenko itse niin lukuihin orientoitunut vai katsonut liikaa Leijonan luolaa, tiedä häntä. Oli yllättävää kuulla, että bisnesenkeleiden joukko on kirjava ja heistä löytyy aitoja puunhalaajiakin. Meidän liikeidea tuottaa eurojen lisäksi myös muuta arvoa: maatalous tehostuu ja ympäristöä sekä viljelijöiden hartijoita kuormitetaan vähemmän. Jos niitä euroja ei jostain syystä tulisikaan, niin ainakin tiedettäisiin maailman olevan eilistä parempi paikka.


Tuomaksen esityksen keskeinen sanoma oli, että euro tänään on arvokkaampi kuin euro huomenna. Tämänpäiväisellä eurolla voi tehdä jotain, mutta huomisen eurolla ei. Pessimisti minussa pitää tästä ajatusmallista, koska yleensä uskon asiat varmoiksi jahka on nimi paperissa tai eurot tilillä. Toisaalta ajattelen laskun olevan aivan yhtä huono tänään kuin huomennakin. Ehkä firman kannalta pidän jopa enemmän tulleesta laskusta, se kun on nopeasti ohi.

Kuolemanlaaksossa tarpoen

- Nora

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti